Konfitura z rabarbaru i moreli.doc

(23 KB) Pobierz
Konfitura z rabarbaru i moreli - składniki
Konfitura z rabarbaru i moreli - składniki

·         0.5 kg rabarbaru

·         0.5 kg moreli

·         1 kg cukru

·         1 opak. środka żelującego "Żelfix"

Konfitura z rabarbaru i moreli - sposób przygotowania

Morele i rabarbar umyj i osusz. Nie obieraj. Morele przekrój na połówki, usuń pestki i posiekaj na drobną kostkę. Rabarbar pokrój na plasterki grubości 1 cm. Dopiero teraz odważ dokładnie po pół kilograma moreli i rabarbaru. Do dużego garnka o grubym dnie wsyp wymieszane owoce. Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i dokładnie wymieszaj ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z owocami i zamieszaj. Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź masę w garnku do wrzenia, cały czas mieszając. Jeżeli pojawią się grudki, rozetrzyj je. Kiedy masa zawrze, dodaj resztę cukru. Cały czas mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania. Znacznie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze dokładnie 1 minutę.

Po tym czasie garnek zdejmij z ognia. Mieszaj jeszcze od czasu do czasu, żeby konfitura nie przywarła do rozgrzanego dna garnka. Jeżeli na wierzchu konfitury powstała piana, usuń ją.
Konfiturę rozlej do ćwierćlitrowych, umytych i osuszonych słoików i od razu je zamknij.

 

Konfitura morelowa - składniki

·         2 kg dość twardych moreli

·         1 kg cukru

·         1/2 szklanki wody

Konfitura morelowa - sposób przygotowania

Owoce umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Na miedzianą patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Gdy się zagotuje wrzuć owoce. Gotuj około pół godziny na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Uważaj, aby owoce się nie rozpadły. Morele przełóż do wyparzonych słoików, do 1/3 ich wysokości, a syrop gotuj jeszcze przez chwilę, aby zgęstniał, po czym dopełnij nim słoiki. Dalej postępuj tak samo, jak z dżemem z rabarbaru

 

Dżem z rabarbaru - składniki

·         1 kg rabarbaru

·         1 kg cukru

·         1 laska wanilii

Dżem z rabarbaru - sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie umyj, zdejmij skórkę, pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem przełóż do garnka, wrzuć pokrojoną na kawałki wanilię i smaż 25 minut. Zdejmij pianę z powierzchni dżemu i - póki jest jeszcze bardzo gorący - przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Przetrzyj alkoholem pokrywki i brzegi słoików, mocno zakręć i wstaw do spiżarni

Zgłoś jeśli naruszono regulamin