Pierogi w wersji podstawowej.doc

(41 KB) Pobierz
Pierogi w wersji podstawowej

Pierogi w wersji podstawowej 

Gotowanie: 4-5 minut


Składniki na 4 porcje
 

2 szklanki mąki

 

 

jajko

 

 

ok. 1/2 szklanki wody

 

 

sól

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz jajko. Powoli wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wodę wlewamy cienką strużką. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne.

 

 

 

 

2.

Z ciasta odcinamy kawałek (resztę przykrywamy ściereczką lub miską, by nie obeschła), wałkujemy cienki placek (2-3 mm grubości). Aby się nie kleił do stolnicy ani do wałka, podsypujemy niewielką ilością mąki. Szklanką albo specjalnym wykrojnikiem wycinamy krążki. Skrawki ciasta zagniatamy ponownie i dołączamy do kawałka nie rozwałkowanego. Na krążkach rozkładamy farsz. Brzegi ciasta powinny pozostać czyste. Krążki składamy na pół, brzegi zlepiamy. Surowe pierogi wrzucamy partiami do wrzątku (staramy się nie przerwać wrzenia). Gotujemy ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy na sito łyżką cedzakową i osączamy.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin