English Breakfast Coffee.doc

(21 KB) Pobierz
English Breakfast Coffee

English Breakfast Coffee

Składniki: 12 dkg świeżych fig (4-6 owoców) 25 dkg kawy ziarnistej najlepiej indyjskiej Plantation A, ewentualnie kenijskiej AA Plus Superstar, etiopskiej Djimmah lub Mocha 25 dkg kawy ziarnistej najlepiej kolumbijskiej Excelso, Supremo lub Pennsylvania Figi umyć i pokroić na drobne cząstki (ok. 0,5 cm). Wstawić do piekarnika o temperaturze 150°C i prażyć przez godzinę do dwóch. Ziarno zmieszać z prażonymi figami zmielić i przechowywać w zamrażarce w pojemniku hermetycznym. Taki sposób przechowywania pozwoli utrzymać aromat przez 2 miesiące. Do filtra nasypać zmielonej mieszanki (1 łyżka na filiżankę naparu) i zaparzyć do dzbanka. Serwować w gorących filiżankach. Ta niezwykła kawa śniadaniowa do dzisiejszego dnia podawana jest w najlepszych hotelach angielskich.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin