dieta kapusciana
- 1 główka kapusty
- 6 sztuk drobno pokrojonej cebuli
- 2 zielone papryki lub 1 czerwona i 1 żółta
- 6 sztuk pomidorów świeżych lub 1 - 2 puszki pomidorów
- 1 pęczek selera naciowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białą lub włoską kapustę, paprykę, pomidory (bez skóry), seler należy pokroić na małe lub średnie kawałki. Warzywa należy podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę, zalać wodą i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min). Zupa kapuściana będzie lepsza gdy doprawimy ją przyprawami takimi jak: curry, pietruszka, pieprz, koper, bazylia, czosnek, bazylia lub sproszkowana papryka. Uwaga: zupy nie wolno solić!
Przykładowy jadłospis:
DZIEŃ PIERWSZY:
- Zupa kapuściana (im więcej tym lepiej)
- Owoce (np. jabłka, melony, pomarańcze, arbuzy)
- Nie wolno jeść bananów
- Napoje: ok. 2 litry niegazowanej wody mineralnej, gorzka herbata, kawa.
DZIEŃ DRUGI:
- Zupa kapuściana
- Świeże lub gotowane warzywa (najlepiej zielone lub liściaste jarzyny)
- Nie wolno jeść kukurydzy, fasoli, groszku oraz żadnych owoców
- Kolacja: 2 ziemniaki w mundurku z dodatkiem masła, bez soli
DZIEŃ TRZECI:
- Owoce (np. melony, jabłka, arbuzy, grejpfruty)
- Warzywa (np. marchew, brukselka, ogórki, kalafior, rzodkiewka)
- Nie wolno jeść bananów i ziemniaków
DZIEŃ CZWARTY:
- 4-5 bananów
- Napoje: niegazowana woda mineralna oraz ok.2 litry odtłuszczonego mleka
DZIEŃ PIĄTY:
- Zupa kapuściana (przynajmniej raz w ciągu dnia)
- 200 g mięsa (wołowina lub pierś z kurczaka)
- 6 pomidorów
- ok. 7/8 szklanek wody mineralnej
DZIEŃ SZÓSTY:
- Mięso: wołowina, ryba, indyk lub kurczak
- Bez ograniczeń: zielone warzywa
DZIEŃ SIÓDMY:
- Brązowy, niełuskany ryż lub kasza gryczana
- Warzywa
*
Napoje: woda mineralna oraz niesłodzony sok owocowy lub warzywny
sylwia75