metody 2.doc

(127 KB) Pobierz

Obserwacje i pomiary polowe

Obserwacje prowadzone w doświadczeniach podzielono na dwie grupy:

Grupa A obejmuje obserwacje mające zasadnicze znaczenie dla oceny wartości gospodarczej. Przeprowadza się je dla każdej odmiany i we wszystkich powtórzeniach doświadczenia.                                                                              Grupa B obejmuje obserwacje, stanowiące podstawę ogólnej rolniczej charakterystyki doświadczenia jako całości. Obserwacji takich jest niewiele. Są to głównie niektóre fazy rozwojowe.                                     Pojedyncze cechy oznacza się:                                                                                                                                        a) w liczbach bezwzględnych na podstawie ścisłych pomiarów (liczenie, mierzenie),                                                      b) w % oszacowanych wzrokowo,                                                                                                                                        c) w jednolitej skali (9°)

Procenty oszacowane wzrokowo mogą zostać następnie wyrażone w skali 9°                                                      Procentowe odpowiedniki stopni skali 9°

Stopień skali

 

Procent

 

Zjawisko korzystne

 

Zjaw. niekorzystne

 

9

96 – 100

0 – 5

8

86 – 95

6 – 15

7

76 – 85

16 – 25

6

61 – 75

26 – 40

5

41 – 60

41 – 60

4

26 – 40

61 – 75

3

16 – 25

76 – 85

2

6 – 15

86 – 95

1

0 – 5

96 – 100

W skali dziewięciostopniowej poszczególne stopnie oznaczają umownie stan, nasilenie, rozprzestrzenienie itp. obserwowanego zjawiska. Cyfra 9 oznacza zawsze ocenę rolniczo najlepszą, a cyfra 1 najgorszą.

W komentarzach, publikacjach i dydaktyce potrzebna jest słowna ocena różnych zjawisk i stanów roślin. W tym celu pomocna jest tabela zawierająca odpowiedniki słowne poszczególnych stopni skali 9-stopniowej

Stopień skali

 

Przykładowe cechy

Stan roślin

Wyleganie

9

bardzo dobry

brak

8

dobry do bardzo dobrego

bardzo małe do małego

 

7

dobry

małe

6

średni do dobrego

małe do średniego

5

średni

średnie

4

zły do średniego

średnie do dużego

3

zły

duże

2

bardzo zły do złego

duże do bardzo dużego

1

bardzo zły

bardzo duże

 

 

I Fazy rozwojowe roślin

Obserwacje fazy kłoszenia i dojrzałości woskowej zaliczane są do grupy A, natomiast pozostałe – do grupy B.

Przy określaniu faz rozwojowych pomocny jest załącznik ilustrujący stadia rozwojowe zbóż wg Zadoksa.

          Obserwacje każdej fazy rozwojowej i zapisanie stosownej daty odnosi się zazwyczaj do początku jej wystąpienia, tj. gdy około 10% roślin na poletku fazę tę osiągnie, a ich rozmieszczenie na poletku będzie równomierne.

          W dokumentacji dla grupy obserwacji A podaje się liczbę dni od początku roku, natomiast dla grupy obserwacji B – datę kalendarzową.

II. Ocena wylegania roślin

Ocena wylegania zaliczana jest do obserwacji grupy A.

Przeprowadza się ją w dwóch terminach:

a) w fazie dojrzałości mlecznej

b) przed zbiorem

Obserwacji nie należy przeprowadzać bezpośrednio po wystąpieniu zjawiska powodującego wyleganie.

Stopień wylegania ocenia się szacunkowo w skali 9°, do jej wykonania pomocny jest rysunek przedstawiający schematycznie wyleganie roślin zbożowych

Image0006

W przypadku gdy wyleganie jest różne w ramach tego samego poletka, stopień wylegania oblicza się jako średnią ważoną wg wzoru:

W = (p1 x b1)+(p2 x b2)+(pn x bn)/100

W – średni stopień wylegania na poletku,

pi – procent i-tej części poletka o jednolitym wyleganiu,

bi – ocena wylegania na i-tej części poletka

n – liczba części poletka różniąca się wyleganiem

np.30% powierzchni wyległo w stopniu 8, a 70% powierzchni poletka w stopniu 4. Rozwiązanie:

W = (8 x 30)+(4 x 70) = (240 + 280)/100 = 5,2 stopnia

III. Ocena przezimowania

          Ocena przezimowania zaliczana jest do obserwacji grupy A.

Ocena przezimowania w skali 6°

Stopień skali

Przezimowanie

Udział roślin martwych

5

bardzo dobre

0%

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin