Pyszny rosół z indyka z lanymi kluskami
1 Podawany z mięsem z rosołu, marchewką i natką pietruszki.
Składniki, 6 porcji:• 1 udo (udziec) indyka• włoszczyzna: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałeczek liścia zielonej kapusty włoskiej, plasterek korzenia selera, 1/4 pora, 4 gałązki natki pietruszki, opcjonalnie - 1/4 bulwy kopru włoskiego i 1/2 łodygi selera naciowego• przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, około 2 łyżeczek soli morskiej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oliwy extra vergine• 3 kawałki suszonych borowików• natka do posypaniaLane kluseczki do rosołu:• 2 jajka• 2 pełne łyżki mąkiPrzygotowanie:
· Udo indyka opłukać pod bieżącą wodą, następnie zdjąć skórę (nie będziemy jej potrzebować). Mięso włożyć do dużego garnka, dodać 1/2 łyżki soli, zalać zimną wodą przykrywając mięso w całości, wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na około pół godziny.
· W międzyczasie obrać cebulę z zewnętrznych łusek, pozostawiając jedną brązową warstwę, położyć na palniku kuchni gazowej, włączyć ogień i opalać cebulę na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, przez minutę opalać też czosnek. Jeśli nie mamy kuchenki z ogniem, cebulę i czosnek możemy zgrillować na patelni grillowej lub podsmażyć na zwykłej patelni.
· Wylać mięso z płukanki i wlać nową zimną wodę w ilości około 3/4 dużego garnka, tak aby woda całkowicie zakryła mięso. Zagotować na większym ogniu i zebrać szumowiny z powierzchni. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować mięso przez 2 godziny na umiarkowanym ogniu.
· Przygotować warzywa: oskrobać marchewkę i przekroić na pół, obrać pietruszkę, opłukać kapustę, selera, pora, natkę, koper włoski oraz seler naciowy jeśli używamy.
· Do garnka z mięsem dodać przyprawy: listki laurowe, ziela angielskie, pieprz, sos sojowy, sól (dodawać stopniowo, do smaku), oliwę. Następnie włożyć wszystkie warzywa oraz suszone grzybki, zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania wyłowić natkę, pory oraz kawałki innych zielonych warzyw, bo zaczną się rozpadać.
· Na koniec gotowania wyjąć mięso z rosołu i po ostudzeniu obrać je od kości. Cały rosół można odcedzić do czystego garnka, zachować warzywa (część możemy wykorzystać do rosołu, resztę zmielić razem z mięsem i wykorzystać do krokietów).
· Rosół podawać gorący z pokrojonym mięsem, marchewką, posypując natką pietruszki.
· Lane kluski można ugotować bezpośrednio w rosole, ale tylko w takiej części jaką zamierzamy wykorzystać. Jajka roztrzepać widelcem w garnuszku z dodatkiem mąki na gładką i puszystą masę, ubijać widelcem przez około minutę aby ciasto było bardziej puszyste. Na gotujący się rosół lub osoloną wodę wlewać łyżeczką masę tworząc cieniutkie smugi. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię są już gotowe.
· Resztę gorącego przecedzonego rosołu odcedzamy i wlewamy do słoików, zakręcamy i po ostudzeniu trzymamy w lodówce (około 1 tydzień). Oddzielnie trzymamy warzywa i mięso. Czytaj więcej w BLOGU.
· Menu
· POLSKI FUSION
· INDYK
· Rosół z indyka
xyzgeo