Dżem z pigwy i żurawiny z nutą Porto
Dzisiaj przedstawiam przepis na cudownie smaczny dżem. Jestem z niego bardzo dumna, bo to pierwszy dżem, który sama skomponowałam :)Miałam małe obawy dotyczące samej pigwy, bo to owoc dosyć cierpki i mało znany, ale po przeczytaniu postu Liski, o owocach retro, zdecydowałam się spróbować.Owoce zdobyłam dzięki znajomością w pewnej małem miejscowości i rodzinie :) - dzięki !!Teraz jeśli chodzi o sam dżem, to powiem Wam szczerze nigdy nie jadłam lepszego, pigwa sprawdziła się w 100% jest bardzo aromatyczna, lekko cierpka, trochę kwaskowata, a dodatek żurawiny i Porto jeszcze bardziej zabarwia smak.Kto próbował Porto to wie, że jest wspaniałe, a pomysł żeby dodać go do dżemu i od rana delektować się smakiem, zaczerpnęłam od Polki.Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na ten pyszny dżem !!składniki:
· 1,5kg pigwy (po obraniu)
· 150g żurawiny
· 150-200g cukru (wg smaku)
· 150ml Porto
wykonanie:Owoce umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu, ja dodałam też 400ml wody, ponieważ owoce przywierały. Mieszając smażyć, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, wtedy dodać żurawinę i cukier i jeszcze trochę posmażyć (cukier dodawać stopniowo, może wystarczy 100g). Wlać Porto, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.Tak przygotowany dżem przełożyć do słoików i pasteryzować.Ja pasteryzowałam na mokro, duży garnek wyłożyć ścierką włożyć słoiki (tak, żeby się nie dotykały) i zalać do ½ wysokości wodą. Zagotować i na bardzo małym ogniu trzymać ok. 10 minut.Smacznego!!
You might also like:
xyzgeo