Letnia salatka ryzowa.pdf

(98 KB) Pobierz
Microsoft Word - 200708.doc
Die Kunst des gesunden Geniessens.
LÔarte del sano piacere.
La cocina sana: Arte y placer.
La cuisine saine: Art et plaisir.
The art of healthy eating.
AMC
LetniasałatkaryŜowa
Składnikidla
4osób:
osób:
150gryŜu
350mlbulionuwarzywnego
2brzoskwinie
250gtruskawek
500gpomidorów
3cebulkizeszczypiorem
50mlsokupomarańczowego
3łyŜkistołowejasnegooctubalsamico
2łyŜkistołoweoliwyzoliwek
Sól,pieprz
100gseraowczego(feta)
Przygotowanie : :
RyŜ i 300 ml bulionu warzywnego umieścić w garnku 16 cm, 1,3 l. Zawartość garnka
zagotować na 2/3 energii. Zdjąć pokrywę do serwowania i gotować 2 minuty powyŜej
temperatury wrzenia. Zamieszać potrawę i ponownie zamknąć garnek pokrywą do
serwowania; wyłączyć palnik i pozostawić ryŜ w garnku na ok. 20 minut do uzyskania
odpowiedniejmiękkości.OstudzićryŜ.
Obraćbrzoskwinieipokroićwkostkę,oczyścićtruskawkiirównieŜpokroićwkostkę.Pomidory
poprzekrawaćnapółipokroićnacienkieplastry.Cebulkizeszczypioremoczyścićipokroićna
drobnetalarki.
Z pozostałej część bulionu, soku pomarańczowego, octu balsamico, oliwy z oliwek, soli i
pieprzuprzyrządzićmarynatęizmieszaćzryŜem,warzywamiorazowocami.Sałatkapowinna
przezokołogodzinęnabieraćsmaku.Serowczypokroićwdrobnąkosteczkęiposypaćnim
sałatkę.
Czasprzygotowania:
LetniasałatkaryŜowa
Przygotowanie
Czasprzygotowania:
Czasprzygotowania:30minut
ok.330kcalnaosobę
Wskazówka: ZamiastbrzoskwińdoprzyrządzeniasałatkimoŜnawykorzystaćdwie
nektarynki(nektaryneknietrzebaobierać)lubpokrojonywkostkęowoc
mango.
439730648.001.png 439730648.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin