Boczek rolowany na ostro
Składniki: 1,5 - 2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek ma być w miarę cienki), sól czosnkowa, papryka ostra, pieprz, sól, majeranek, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków.
Wykonanie: Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą czosnkową, solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi, ostrą papryką, majerankiem, odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.(można na całą noc) Po tym czasie boczek zwinąć w roladę, związać szpagatem, natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami, wsadzić do rękawa, związać, przekuć z góry igłą w kilu miejscach, piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić, następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem.
ryszard_szczotka