Boczek rolowany na ostro.doc

(473 KB) Pobierz
Przepis

Boczek rolowany na ostro

 

 



Składniki:  1,5 - 2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek ma być w miarę cienki), sól czosnkowa, papryka ostra, pieprz, sól, majeranek, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków.

 

Wykonanie:  Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą czosnkową,  solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi, ostrą papryką,  majerankiem, odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.(można na całą noc) Po tym czasie boczek zwinąć w roladę, związać szpagatem, natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami, wsadzić do rękawa, związać, przekuć z góry igłą w kilu miejscach, piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić, następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin