Zupa krem brokułowa z ciecierzycą
Posted on 7 sierpnia 2012 by kamilak
Dzisiaj coś dla fanów zielonego brokuła i ciecierzycy:) Szybki do zrobienia, sycący i rozpływający się w ustach krem brokułowy. Dla osób na diecie? Jak najbardziej! I uwierzcie – bez mąki, śmietanki smakuje wyśmienicie!
A teraz o tym jak brokuły są fit! Zawierają sulforafan – substancję chemiczna o właściwościach przeciwrakowych. Brokuły, jak większość warzyw, są niskokaloryczne – ok. 30 kcal w 100g. Są źródeł witamin: A, E, K, C, B1, a także potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Należy jednak pamiętać, że gotowane w wodzie tracą swoje właściwości.
Natomiast cukinia, która jest tutaj magicznym składnikiem, jest niskokaloryczna bo aż w 90% składa się z … wody! Jednak nie odbiera to jej właściwości – zawiera w sobie takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, magnez a także witaminy: B1, B2, PP i C. Jest lekkostrawna i w dodatku sprzyja przemianie materii.
I ciecierzyca. Wygląda jak groszek ptysiowy, a smakuje – o niebo lepiej! Zawiera w sobie aż 25% białka i spokojnie może zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo, większość witamin z grupy B oraz błonnik. 100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 164 kcal. Ciecierzyca pomaga w bólach głowy, zapalenia gardła i kaszel. Potrawy z niej wzmacniają odporność, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Lista zakupów (na 2-3 porcje):
· Brokuł, główka
· Ziemniak, 1 duży
· Cukinia, ½ dużej
· Marchew i pietruszka w korzeniu, małe – jeśli ktoś lubi, nie są konieczne
· Cebula, ½
· 2 ząbki czosnku
· Kostka warzywna
· Sól, pieprz do smaku
· 100g ciecierzycy
· Kiełki brokuła
· Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej wodzie przez 45 min.
2. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
3. Kroimy cukinię i ziemniaka w plastry, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do zakrycia warzyw. Wrzucamy kostkę warzywną. Gotujmy do momentu kiedy warzywa lekko zmiękną.
4. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i różyczki brokuła. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku i blendujemy.
5. Do zupy krem można dodać jogurt naturalny. Do talerza dodajemy po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
6. Krem podajemy z ciecierzycą i kiełkami brokuła.
Fit appetit!
Filed under Przepisy | Leave a comment
xyzgeo