Zupa krem brokułowa z ciecierzycą.docx

(35 KB) Pobierz

Zupa krem brokułowa z ciecierzycą

Posted on 7 sierpnia 2012 by kamilak

Zupa krem brokułowa z ciecierzycą

http://www.makelifefit.pl/wp-content/uploads/2012/08/P8048091-225x300.jpgDzisiaj coś dla fanów zielonego brokuła i ciecierzycy:) Szybki do zrobienia, sycący i rozpływający się w ustach krem brokułowy. Dla osób na diecie? Jak najbardziej! I uwierzcie – bez mąki, śmietanki  smakuje wyśmienicie!

A teraz o tym jak brokuły są fit! Zawierają sulforafan – substancję chemiczna o właściwościach przeciwrakowych. Brokuły, jak większość warzyw, są niskokaloryczne – ok. 30 kcal w 100g. Są źródeł witamin: A, E, K, C, B1, a także potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Należy jednak pamiętać, że gotowane w wodzie tracą swoje właściwości.

Natomiast cukinia, która jest tutaj magicznym składnikiem, jest niskokaloryczna bo aż w 90% składa się z … wody! Jednak nie odbiera to jej właściwości – zawiera w sobie takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, magnez a także witaminy: B1, B2, PP i C. Jest lekkostrawna i w dodatku sprzyja przemianie materii.

I ciecierzyca. Wygląda jak groszek ptysiowy, a smakuje – o niebo lepiej! Zawiera w sobie aż 25% białka i spokojnie może zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo, większość witamin z grupy B oraz błonnik.  100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 164 kcal. Ciecierzyca pomaga w bólach głowy, zapalenia gardła i kaszel. Potrawy z niej wzmacniają odporność, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

 

Lista zakupów (na 2-3 porcje):

·         Brokuł, główka

·         Ziemniak, 1 duży

·         Cukinia, ½ dużej

·         Marchew i pietruszka w korzeniu, małe – jeśli ktoś lubi, nie są konieczne

·         Cebula, ½

·         2 ząbki czosnku

·         Kostka warzywna

·         Sól, pieprz do smaku

·         100g ciecierzycy

·         Kiełki brokuła

·         Oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

1.      Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej wodzie przez 45 min.

2.      Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

3.      Kroimy cukinię i ziemniaka w plastry, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do zakrycia warzyw. Wrzucamy kostkę warzywną. Gotujmy do momentu kiedy warzywa lekko zmiękną.

4.      Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i różyczki brokuła. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku i blendujemy.

5.      Do zupy krem można dodać jogurt naturalny. Do talerza dodajemy po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.

6.      Krem podajemy z ciecierzycą i kiełkami brokuła.

 

Fit appetit!

Filed under Przepisy | Leave a comment

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin