Zupa fasolowa ze szpinakiem
Autor: thiessa @ 6:54am, Wtorek 16 Kwiecień 2013.
Czyżby w tym tygodniu zaczęła się nam tak na prawdę wiosna? Cóż, jeszcze trochę czasu minie zanim zaczną się pojawiać gruntowe warzywa. Wegetacja na pewno będzie w tym roku opóźniona i w związku z tym trzeba się ratować tym, co dostępne zimą A skoro tak to na pewno świetnym wyborem będzie zupa z fasoli: gęsta, pożywna i wzbogacona zielonym akcentem. Jedyne, czego żałuję to tego, że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji.Składniki:"Zupy" Carole Clements250g białej, drobnej fasoli,2 łyżki oliwy,2 średnie cebule, posiekane,4 ząbki czosnku, posiekane,1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki,2 marchwie, jeśli małe pokrojone w plasterki, większe w półplasterki,1,2 l wywaru z gotowanej fasoli + wody (mniej, jeśli ktoś lubi gęste zupy),1/4 łyżeczki tymianku,1/4 łyżeczki majeranku,1 listek laurowy,125g szpinaku, pokrojonego,sól i pieprz do smaku.Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody przez minimum 6 godzin a najlepiej przez całą noc. Wypłukać, zmienić wodę i gotować do miękkości fasoli. Czas gotowania będzie zależał od gatunku i wielkości. Generalnie ok. 1,5 godziny.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić, aż zmięknie od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić seler, marchewkę i całość dusić jeszcze 2-3 minuty. W garnku połączyć zawartość patelni z ziołami, fasolą, wodą z jej gotowania i ewentualnie dodać wodę, tak, żeby zupa miała odpowiednią gęstość. Zagotować a gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do miękkości marchewki. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić liście szpinaku i gotować jeszcze przez 5 minut.
komentarze (2)
Zobacz również:
Włoska zupa pomidorowo-fasolowa
Tofu ze szpinakiem i migdałami
Słodkie ziemniaki ze szpinakiem
Sałatka podwójnie cukiniowa i fasolowa
LinkWithin
Gotuje:Thiessa
Technologia Tłumacz
Zaloguj Się
Początek formularza
Adres E-mail
Hasło
Dół formularza
· zarejestruj się
· zapomniałeś hasła?
Szukaj
Słowa Kluczowe
· I faza South Beach (75)
· II faza South Beach (68)
· kuchnia amerykańska (23)
· kuchnia arabska (12)
· kuchnia balti (2)
· kuchnia belgijska (1)
· kuchnia brazylijska (7)
· kuchnia brytyjska (2)
· kuchnia burmańska (2)
· kuchnia bułgarska (3)
· kuchnia chilijska (2)
· kuchnia chińska (27)
· kuchnia czeska (1)
· kuchnia etiopska (2)
· kuchnia francuska (5)
· kuchnia grecka (3)
· kuchnia gruzińska (13)
· kuchnia hiszpańska (4)
· kuchnia indonezyjska (9)
· kuchnia indyjska (65)
· kuchnia japońska (30)
· kuchnia kanadyjska (1)
· kuchnia karaibska (10)
· kuchnia kolumbijska (1)
· kuchnia koreańska (18)
· kuchnia kostarykańska (9)
· kuchnia lankijska (12)
· kuchnia macedońska (1)
· kuchnia malajska (6)
· kuchnia marokańska (7)
· kuchnia meksykańska (41)
· kuchnia niemiecka (1)
· kuchnia nikaraguańska (2)
· kuchnia nonya (1)
· kuchnia ormiańska (7)
· kuchnia perska (1)
· kuchnia peruwiańska (2)
· kuchnia polska (17)
· kuchnia portugalska (3)
· kuchnia południowoafrykańska (8)
· kuchnia serbska (1)
· kuchnia skandynawska (1)
· kuchnia tajska (36)
· kuchnia turecka (1)
· kuchnia tybetańska (3)
· kuchnia wietnamska (2)
· kuchnia węgierska (1)
· kuchnia włoska (4)
· kuchnia śródziemnomorska (12)
· kuchnia żydowska (10)
· la dolce vita (30)
· makarony (25)
· mięsne (119)
· piknik (11)
· sałatki i surówki (43)
· strączkowe (88)
· tofu (34)
· viva la soupe! (120)
· warzywa egzotyczne warzywa nieznane (52)
· wegańskie (182)
· wegetariańskie (346)
· wegetriańskie (1)
· wolnowar/slow cooker (4)
· z mórz i rzek (66)
· śniadania (16)
Ugotowano
· maj 2013
o Pikantny kalafior
· kwiecień 2013
· marzec 2013
· luty 2013
· styczeń 2013
· grudzień 2012
· listopad 2012
· październik 2012
· wrzesień 2012
· sierpień 2012
· lipiec 2012
· czerwiec 2012
· maj 2012
· kwiecień 2012
· marzec 2012
· luty 2012
· styczeń 2012
· grudzień 2011
· listopad 2011
· październik 2011
· wrzesień 2011
· sierpień 2011
· ...
xyzgeo