Pyszne resztki bigos.docx

(220 KB) Pobierz

Pyszne resztki - czyli Bigos wszystko przyjmie :)

http://2.bp.blogspot.com/-dX4c8OSNaN4/UVs6Ef-N5PI/AAAAAAAAEDE/kHoh8xCU7ZI/s640/P1090969.JPG

 

Kochani a o to kolejny przepis z cyklu jedzenia niewolno wyrzucać. Z poświętnych resztek postanowiłam coś przygotować. Jak wiadomo bigos to jedno z tych dań, które wszystko przyjmie :) dlatego padło na niego.

 

Składniki:

pół główki białej kapusty

4 łyżki przecieru pomidorowego

wędlina wszelakiej maści, u mnie:

4 białe kiełbasy

2 kabanosy

4 kiełbasy wędzone

 

 

Przyprawy:

liść laurowy, 2 jagody jałowca, sól, pieprz, 

 

Wykonanie:

Kapuste poszatkować, zalać wrzącą wodą i gotować aż zmieknie. wędlinę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu (smalcu, oleju, oliwie - co tam tylko chcecie). Z kapusty odlać wodę, dodać wędlinę i przyprawy, gotować aż smaki się połączą, pod koniec gotowania dodać przecier i zagotować.

 

http://4.bp.blogspot.com/-ME7FbSNowrQ/UVs6aA7scXI/AAAAAAAAEDs/tsWYcadiK-E/s640/P1090967.JPG

 

Najlepszy bigos to taki, który był przynajmniej kilka razy odgrzewany.

Można też pomieszać kilka rodzajów kapusty np. białą z kiszoną, do tego dodać kilka grzybków suszonych, a nasz bigos nabiera zupełnie innego wyrazu, ale jak mówiłam mój dzisiejszy bigos to efekt opróżniania lodówki :) 

 

Smacznego!

Autor: kaśka lewandowska o 22:23 3 komentarze:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Linki do tego posta

Etykiety: KUCHNIA

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin