Wędzenie słodu Jeżeli kto jest w posiadaniu wędzarni (ot byle blaszanej beczki) a może sšsiad lub znajomy, warto pokusić się o samodzielne uwędzenie słodu. Od biedy można to wykonać nawet na zwykłym grillu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w gęstš drucianš siatkę. Moczymy słód ok. 15 min w chłodnej wodzie, najlepiej w tetrowej pielusze lub woreczkach do chmielu, aby potem łatwo było oddzielić. Po osšczeniu z wody układamy cieńkš warstwę na półce wykonanej z drucianej siatki i wkładamy do wędzarni. Drewno jakie możemy użyć to sezonowane buk, dšb, jałowiec lub owocowe np. ja użyłem gałšzek jabłoni ciętych zeszłej jesieni. W przypadku grilla najlepiej na rozżarzone węgle nasypać nawilżone trociny. Należy pilnować aby nie powstał wysoki płomień który by przypalił słód. Wędzimy aż do całkowitego wysuszenia słodu, u mnie było to jakie 2,5-3 godziny w samym dymie. Następnie wsypujemy uwędzony słód do szczelnego pojemnika i przechowujemy jaki tydzień lub dwa. Po tym czasie słód nabiera wspaniałego, intensywnego wędzonego aromatu. Bez porównania ze słodem dostępnym w handlu. Taki fajny wędzony zapach co jak serek wędzony Podlaski. Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post hasintus Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #2 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 16-07-2007, 22:03 Fotka Użytkownika: wg2 wg2 wg2 is offline Senior Rejestracja: 07-2004 Miejscowoć: Wierzchosławice k/Tarnow Posty: 259 Standardowy Jakš temperaturę dymu stosowałe. __________________ GAWEŁ Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post wg2 Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #3 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 16-07-2007, 22:46 Fotka Użytkownika: hasintus hasintus hasintus is offline Senior Rejestracja: 07-2006 Miejscowoć: Komorów Posty: 645 Standardowy Nawet nie wiem jak zmierzyć temp. dymu. Ale mylę że niskš, podkładałem pojedyńcze gałšzki i starałem się nie doprowadzać do rozpalenia, tak aby się powoli tliło i wytwarzało dym. Im dłużej i więcej dymu, tym lepiej. Zrobiłem zdjęcia ale nie zgrałem na komputer a synek zabrał fotopstryk na Mazury. Jak wróci i nie utopi aparatu to zamieszczę. Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post hasintus Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #4 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 20-07-2007, 08:56 Fotka Użytkownika: oryks oryks oryks is offline Senior Rejestracja: 01-2002 Miejscowoć: Osielsko Posty: 297 Standardowy Kiedy dawno temu też spróbowałem samodzielnego wędzenia słodu ( bo kupic jeszcze nie było mozna - tak, były takie czasy) i faktycznie nie jest to skomplikowane jednak: - dodawania jałowca nie polecam aromat piwa zbyt przypomina wędzona szynkę czy kiełbasę. Buk, dšb jak najbardziej a owocowych nie próbowałem ale mogš dać ciekawe efekty. - mniej dawno temu zajšłem sie także wędzeniem jako takim i dowiedziałem się, że do wędzarni nie wkłada się mokrych produktów, może to spowodować ich skwanienie. Wędzarnia tez musi być wczeniej wygrzana a drewno czy trociny suche. - co do temperatur to moim zdaniem na zimno czyli rękš nie wyczuwamy lub jedynie niewielkie ciepło dymu. Wszystko o wędzeniu na www.wedlinydomowe.pl Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post oryks Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #5 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 20-07-2007, 10:24 Fotka Użytkownika: Marek-C Marek-C Marek-C is offline PremiumUżytkownik Rejestracja: 12-2005 Miejscowoć: Katowice Posty: 839 Standardowy Cytat: Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks Wywietlenie odpowiedzi Kiedy dawno temu też spróbowałem samodzielnego wędzenia słodu ( bo kupic jeszcze nie było mozna - tak, były takie czasy) i faktycznie nie jest to skomplikowane jednak: - dodawania jałowca nie polecam aromat piwa zbyt przypomina wędzona szynkę czy kiełbasę. Buk, dšb jak najbardziej a owocowych nie próbowałem ale mogš dać ciekawe efekty. - mniej dawno temu zajšłem sie także wędzeniem jako takim i dowiedziałem się, że do wędzarni nie wkłada się mokrych produktów, może to spowodować ich skwanienie. Wędzarnia tez musi być wczeniej wygrzana a drewno czy trociny suche. - co do temperatur to moim zdaniem na zimno czyli rękš nie wyczuwamy lub jedynie niewielkie ciepło dymu. Wszystko o wędzeniu na www.wedlinydomowe.pl Co do temperatury: 60-70`C Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post Marek-C Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Strona www Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #6 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 20-07-2007, 15:33 Fotka Użytkownika: oryks oryks oryks is offline Senior Rejestracja: 01-2002 Miejscowoć: Osielsko Posty: 297 Standardowy Dla ucilenia, chodzi o to aby to co wkładamy do wędzarni miało suchš powierzchnię. Kto zajmuje sie wędzeniem to wie o co chodzi, jeli nie to na w/w stronie znacznie lepsi ode mnie opisujš to dokładniej. Domylam się, że lekkie zwilzenie ma zapobigac przypaleniu. Co do temperatur to przy suchym słodzie nie ma sprawy niech będzie i 60-70 C. Jednak gdyby był namoczony to przy tych temperaturach może rozpoczšć się zacieranie w ziarnie. To jeszcze nie wada ale słód będzie juz nie tylko wędzony. Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post oryks Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #7 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 20-07-2007, 18:46 Fotka Użytkownika: hasintus hasintus hasintus is offline Senior Rejestracja: 07-2006 Miejscowoć: Komorów Posty: 645 Standardowy Jednak mylę że, w przypadku słodu powinien być zwilżony. Nie wymyliłem tego sam ale wyczytałem w wielu przepisach na angielskojęzycznych stronach, powięconych piwowarstwu. Wszędzie tam spotkałem się z wczeniejszym nawilżaniem słodu przed wędzeniem. Wydaje się że słód powinien włanie przejć pewne procesy podczas wędzenia. Tak jak dawniej proces suszenia słodu odbywał się w dymie. Nie jestem pewien ale chyba słód pszeniczny do grodziskiego też wędzony był na "mokro". Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post hasintus Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #8 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 23-07-2007, 08:45 Fotka Użytkownika: oryks oryks oryks is offline Senior Rejestracja: 01-2002 Miejscowoć: Osielsko Posty: 297 Standardowy No w sumie to racja. Taki np słód do whisky też jest suszony po kiełkowaniu (więc poczštkowo mokry) w dymie torfowym a efekty bynajmniej nie sš ... kwane Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post oryks Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #9 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 23-07-2007, 09:04 Fotka Użytkownika: Marek-C Marek-C Marek-C is offline PremiumUżytkownik Rejestracja: 12-2005 Miejscowoć: Katowice Posty: 839 Standardowy A mnie po prostu przytkało z tym suszeniem i kwanymi produktami ... bo ostatnio wyszło kwane (boczek) i nie wiedziałem dlaczego. Dzięki za informację! Marek Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post Marek-C Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Strona www Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #10 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 23-07-2007, 23:27 Fotka Użytkownika: hasintus hasintus hasintus is offline Senior Rejestracja: 07-2006 Miejscowoć: Komorów Posty: 645 Standardowy A może kto się wypowie kto wędził słód a nie boczki i kiełbasy, bo to jednak zdecydowanie co innego. Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post hasintus Profil Użytkownika Prywatna Wiadomoć do Użytkownika E-mail do Użytkownika Wszystkie posty Użytkownika Dodaj Użytkownika do listy kumpli #11 Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi Stare 24-07-2007, 00:17 angasc angasc is offline Senior Rejestracja: 04-2006 Miejscowoć: Izabelin- Dziekanówek Posty: 979 Standardowy Cytat: Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wywietlenie odpowiedzi A może kto się wypowie kto wędził słód ...
glaurung1