wędzenie słodu.txt

(22 KB) Pobierz
Wędzenie słodu
Jeżeli kto jest w posiadaniu wędzarni (ot byle blaszanej beczki) a może sšsiad lub znajomy, warto pokusić się o samodzielne uwędzenie słodu. Od biedy można to wykonać nawet na zwykłym grillu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w gęstš drucianš siatkę.
Moczymy słód ok. 15 min w chłodnej wodzie, najlepiej w tetrowej pielusze lub woreczkach do chmielu, aby potem łatwo było oddzielić. Po osšczeniu z wody układamy cieńkš warstwę na półce wykonanej z drucianej siatki i wkładamy do wędzarni. Drewno jakie możemy użyć to sezonowane buk, dšb, jałowiec lub owocowe np. ja użyłem gałšzek jabłoni ciętych zeszłej jesieni. W przypadku grilla najlepiej na rozżarzone węgle nasypać nawilżone trociny. Należy pilnować aby nie powstał wysoki płomień który by przypalił słód. Wędzimy aż do całkowitego wysuszenia słodu, u mnie było to jakie 2,5-3 godziny w samym dymie. Następnie wsypujemy uwędzony słód do szczelnego pojemnika i przechowujemy jaki tydzień lub dwa. Po tym czasie słód nabiera wspaniałego, intensywnego wędzonego aromatu. Bez porównania ze słodem dostępnym w handlu. Taki fajny wędzony zapach co jak serek wędzony Podlaski.
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
hasintus
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #2   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 16-07-2007, 22:03
Fotka Użytkownika: wg2 	
wg2 wg2 is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 07-2004
Miejscowoć: Wierzchosławice k/Tarnow
Posty: 259
Standardowy
Jakš temperaturę dymu stosowałe.
__________________
GAWEŁ
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
wg2
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #3   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 16-07-2007, 22:46
Fotka Użytkownika: hasintus 	
hasintus hasintus is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 07-2006
Miejscowoć: Komorów
Posty: 645
Standardowy
Nawet nie wiem jak zmierzyć temp. dymu. Ale mylę że niskš, podkładałem pojedyńcze gałšzki i starałem się nie doprowadzać do rozpalenia, tak aby się powoli tliło i wytwarzało dym. Im dłużej i więcej dymu, tym lepiej. Zrobiłem zdjęcia ale nie zgrałem na komputer a synek zabrał fotopstryk na Mazury. Jak wróci i nie utopi aparatu to zamieszczę.
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
hasintus
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #4   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 20-07-2007, 08:56
Fotka Użytkownika: oryks 	
oryks oryks is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 01-2002
Miejscowoć: Osielsko
Posty: 297
Standardowy
Kiedy dawno temu też spróbowałem samodzielnego wędzenia słodu ( bo kupic jeszcze nie było mozna - tak, były takie czasy) i faktycznie nie jest to skomplikowane jednak:
- dodawania jałowca nie polecam aromat piwa zbyt przypomina wędzona szynkę czy kiełbasę. Buk, dšb jak najbardziej a owocowych nie próbowałem ale mogš dać ciekawe efekty.
- mniej dawno temu zajšłem sie także wędzeniem jako takim i dowiedziałem się, że do wędzarni nie wkłada się mokrych produktów, może to spowodować ich skwanienie. Wędzarnia tez musi być wczeniej wygrzana a drewno czy trociny suche.
- co do temperatur to moim zdaniem na zimno czyli rękš nie wyczuwamy lub jedynie niewielkie ciepło dymu.

Wszystko o wędzeniu na www.wedlinydomowe.pl

Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
oryks
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #5   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 20-07-2007, 10:24
Fotka Użytkownika: Marek-C 	
Marek-C Marek-C is offline
PremiumUżytkownik
	  	
Rejestracja: 12-2005
Miejscowoć: Katowice
Posty: 839
Standardowy
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks Wywietlenie odpowiedzi
Kiedy dawno temu też spróbowałem samodzielnego wędzenia słodu ( bo kupic jeszcze nie było mozna - tak, były takie czasy) i faktycznie nie jest to skomplikowane jednak:
- dodawania jałowca nie polecam aromat piwa zbyt przypomina wędzona szynkę czy kiełbasę. Buk, dšb jak najbardziej a owocowych nie próbowałem ale mogš dać ciekawe efekty.
- mniej dawno temu zajšłem sie także wędzeniem jako takim i dowiedziałem się, że do wędzarni nie wkłada się mokrych produktów, może to spowodować ich skwanienie. Wędzarnia tez musi być wczeniej wygrzana a drewno czy trociny suche.
- co do temperatur to moim zdaniem na zimno czyli rękš nie wyczuwamy lub jedynie niewielkie ciepło dymu.

Wszystko o wędzeniu na www.wedlinydomowe.pl




Co do temperatury: 60-70`C
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
Marek-C
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Strona www Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #6   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 20-07-2007, 15:33
Fotka Użytkownika: oryks 	
oryks oryks is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 01-2002
Miejscowoć: Osielsko
Posty: 297
Standardowy
Dla ucilenia, chodzi o to aby to co wkładamy do wędzarni miało suchš powierzchnię. Kto zajmuje sie wędzeniem to wie o co chodzi, jeli nie to na w/w stronie znacznie lepsi ode mnie opisujš to dokładniej. Domylam się, że lekkie zwilzenie ma zapobigac przypaleniu. Co do temperatur to przy suchym słodzie nie ma sprawy niech będzie i 60-70 C. Jednak gdyby był namoczony to przy tych temperaturach może rozpoczšć się zacieranie w ziarnie. To jeszcze nie wada ale słód będzie juz nie tylko wędzony.
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
oryks
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #7   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 20-07-2007, 18:46
Fotka Użytkownika: hasintus 	
hasintus hasintus is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 07-2006
Miejscowoć: Komorów
Posty: 645
Standardowy
Jednak mylę że, w przypadku słodu powinien być zwilżony. Nie wymyliłem tego sam ale wyczytałem w wielu przepisach na angielskojęzycznych stronach, powięconych piwowarstwu.
Wszędzie tam spotkałem się z wczeniejszym nawilżaniem słodu przed wędzeniem. Wydaje się że słód powinien włanie przejć pewne procesy podczas wędzenia. Tak jak dawniej proces suszenia słodu odbywał się w dymie. Nie jestem pewien ale chyba słód pszeniczny do grodziskiego też wędzony był na "mokro".
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
hasintus
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #8   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 23-07-2007, 08:45
Fotka Użytkownika: oryks 	
oryks oryks is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 01-2002
Miejscowoć: Osielsko
Posty: 297
Standardowy
No w sumie to racja. Taki np słód do whisky też jest suszony po kiełkowaniu (więc poczštkowo mokry) w dymie torfowym a efekty bynajmniej nie sš ... kwane

Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
oryks
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #9   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 23-07-2007, 09:04
Fotka Użytkownika: Marek-C 	
Marek-C Marek-C is offline
PremiumUżytkownik
	  	
Rejestracja: 12-2005
Miejscowoć: Katowice
Posty: 839
Standardowy
A mnie po prostu przytkało z tym suszeniem i kwanymi produktami ... bo ostatnio wyszło kwane (boczek) i nie wiedziałem dlaczego.
Dzięki za informację!

Marek
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
Marek-C
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Strona www Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #10   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 23-07-2007, 23:27
Fotka Użytkownika: hasintus 	
hasintus hasintus is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 07-2006
Miejscowoć: Komorów
Posty: 645
Standardowy
A może kto się wypowie kto wędził słód a nie boczki i kiełbasy, bo to jednak zdecydowanie co innego.
Odpowiedz cytujšc Wybierz ten post do cytowania wielu ródeł Szybka odpowied na ten post
hasintus
Profil Użytkownika
Prywatna Wiadomoć do Użytkownika
E-mail do Użytkownika
Wszystkie posty Użytkownika
Dodaj Użytkownika do listy kumpli
  #11   Jeli uważasz ten post za obraliwy lub niezgodny z regulaminem zgło go administratorowi/moderatorowi  
Stare 24-07-2007, 00:17
angasc angasc is offline
Senior
	  	
Rejestracja: 04-2006
Miejscowoć: Izabelin- Dziekanówek
Posty: 979
Standardowy
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wywietlenie odpowiedzi
A może kto się wypowie kto wędził słód ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin