RYBA PO GRECKU.rtf

(1 KB) Pobierz

Ryba po grecku

Sk艂adniki: 500 g ryby - filet贸w z mi臋tusa, mintaja lub morszczuka, 2 cebule.

Warzywa: 2 marchewki, pietruszka, kawa艂ek selera, kilka 艂y偶ek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie u偶ywam 2 dojrza艂ych pomidor贸w, s贸l, pieprz, 3 艂y偶ki oleju, ewentualnie sok z cytryny.

Przygotowanie: Filety kroimy na r贸wne kawa艂ki, skrapiamy sokiem z cytryny, opr贸szamy sol膮 i pieprzem, odstawiamy w ch艂odne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapa艂k臋, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrz膮tkiem, obieramy i kroimy w kostk臋. Cebul臋 kroimy w p贸艂plasterki. Teraz mo偶emy na po艂owie oleju usma偶y膰 ryb臋, a na drugiej po艂owie warzywa z cebul膮 (pod koniec dodajemy p贸艂 szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy ryb臋. Mo偶emy te偶 na ca艂ym oleju usma偶y膰 warzywa z cebul膮, doda膰 wod臋 i pomidory, a na koniec w艂o偶y膰 surowe filety i razem poddusi膰 5-8 minut. Prawid艂owo ryb臋 po grecku robi si臋 tak jak w pierwszym wariancie i podaje sch艂odzon膮. Je偶eli dusimy j膮 razem z warzywami, to jest to wariant na gor膮co, podawany jako danie obiadowe.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin