Czekoladowo-bananowe serduszka.doc

(404 KB) Pobierz
Czekoladowo-bananowe serduszka

Czekoladowo-bananowe serduszka

 

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany (średniej wielkości)
1 szklanka mąki tortowej
1 jajo
0,5 szklanki gęstego kefiru
100 g Kasi
150 g cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
50 g gorzkiej czekolady

 

 

Wykonanie:

 

Suche składniki: mąkę, sodę, proszek i kakao - wymieszać w osobnym naczyniu.
Mokre składniki: banany obrać, rozgnieść widelcem. Masło stopić, ostudzić. Jaja ubić z cukrem, wlać kefir, masło, dodać banany, wszystko razem wymieszać.
Do suchej mieszanki wlać mokre składniki, ciasto wymieszać łyżką niezbyt dokładnie, mogą pozostać niewielkie grudki.
Ciasto nakładać do foremek-serduszek na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.
Upieczone serduszka wyjąć, wyłożyć na kratkę, na każde serduszko położyć kostkę czekolady, gdy czekolada się rozpuści, rozsmarować na ciastku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin