Ciasto z ananasami Biszkopt: 5jaj 3/4 szkl.cukru 7dkg.mąki(5 łyżek i troszke) 3/4 szkl.pokruszonych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1)białka ubić dodając powoli cukier 2)dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając 3)dodac orzechy,mąke z proszkiem i lekko wymieszać 4) piec w 180 stopniach na złoty kolor Masa 1 puszka ananasów 1 jasny budyń 1 kostka masła lub margaryny 1 szkl.cukru 4 żółtka 1)oddzielić ananasy i sok 2) jeśli nie ma pełnej szklanki soku dpoełnić wodą 3)do 1/3 szkl soku dodać 4 żółtka i 1 budyń-rozczepać 4) pozostałą cześć soku zagotować z 1 szkl.cukru i do gotującego się soku wlać( patrz 3)-gotować do zgęstnienia 5) Masło utrzeć dodając ostudzoną ugotowaną masę i pokrojone ananasy(nie wszystkie) Wkładka kokosowa 4 białka 1 szkl.cukru 20dkg wiórek kokosowych z białek ubic pianę ,dodać cukier wymieszać z kokosem i piec na złoty kolor Dodatki 1 paczka biszkoptów 2-3 galaretki Przełożenie ciasta: 1)biszkopt orzechowy 2)masa 3)wkładka kokosowa 4)masa 5) biszkopty(pomiędzy nimi kawałki ananasa 6) galaretka
wieslaw7105