Szarlotka sypana.rtf

(6 KB) Pobierz
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

 

Składniki:

po szklance mąki, kaszy manny i cukru

25 dag masła lub margaryny

1 kg jabłek

łeczka proszku do pieczenia

Cukier wanilinowy WINIARY

lukier:

20 dag cukru pudru

2 białka

pół laski wanilii

 

Wymieszaj mą, kaszę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jabłka obierz i poszatkuj je lub zetrzyj na tarce do jarzyn.

 

Dno i boki tortownicy wysmaruj grubo tłuszczem. Wsyp do niej część wymieszanych produktów, a następnie przykryj warstwą jabłek i cienkimi plasterkami masła (margaryny). Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwę muszą stanowić produkty sypkie i plasterki masła.

 

Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C mniej więcej na 50 minut. Wyjmij ją, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy.

 

Teraz przygotuj lukier: białka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie gęsta masa i dodaj zmiażoną wanilię. Przygotowanym lukrem polej ciasto. Krój je promieniście jak tort.

Możesz też udekorować bitą śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin