Keks.rtf

(6 KB) Pobierz
Keks

Keks

 

Składniki:

25 dag mąki

15 dag masła

20 dag cukru pudru

5 jaj

kieliszek rumu

2 łeczki proszku do pieczenia

10 dag rodzynek

po 5 dag: orzechów włoskich, suszonych moreli, fig, daktyli i suszonych śliwek

3 dag smażonej skórki pomarańczowej

lukier:

15 dag cukru pudru

3 łki wody

ćwierć łeczki octu 6-proc.

do dekoracji:

smażona skórka pomarańczowa

 

Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami (dodawaj po jednym), a następnie z rumem. Masę delikatnie połącz z ubitą pianą z białek, potem wymieszaj z dosypywaną porcjami mą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wrzuć rodzynki oraz pozostałe bakalie.

 

Ciasto przełóż do formy keksowej wyłonej natłuszczonym pergaminem, wyrównaj powierzchnię i natnij głęboko wzdł formy, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz około 1 godziny.

 

Przygotuj lukier: wodę z cukrem i octem gotuj około 2 minut na małym ogniu. Po upieczeniu i ostudzeniu polukruj i posyp skórką pomarańczową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin