Likier kakaowy.doc

(32 KB) Pobierz
Likier kakaowy

Likier kakaowy

 

ü      10 dkg kakao w proszku,

ü      3/4 l spirytusu (95%),

ü      1/4 laski wanilii,

ü      75 dkg cukru,

ü      1/2 l wody,

ü      2 łyżki mleka

 

Kakao i drobno posiekana wanilie zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.
Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułą filtracyjna.
Pozostały osad zlać niewielka ilością wody z ogólnie podanej w proporcji, wstrząsnąć              i pozostawić w spokoju, a gdy osad opadnie, zalać znad niego płyn przez lejek z bibułą filtracyjna do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Powtórzyć wymywanie osadu woda.
Pozostałą część wody zagotować i rozpuścić w niej cukier.
Przestudzić i wymieszać z ekstraktem i dodać 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić do sklarowania.
Klarowny płyn znad wytraconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą filtracyjna do butelek, w których likier ma być przechowywany.
Likier zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

 

 

Likier kakaowy


Zestaw na 2 litry likieru.

 

ü      850 ml nalewu kakaowego,

ü      850 g cukru,

ü      300 ml wody,

ü      300 ml spirytusu o mocy 95ż.
 

Nalew kakaowy:

 

ü      100 g kakao w proszku,

ü      1 łyżeczka kawy,

ü      1/2 laski wanilii (ok. 2 g),

ü      3-4 gorzkie migdaly,

ü      1 l spirytusu o mocy 50ż.

 

1. Sporządzić nalew: wsypać do słoja kakao, wanilie pokrojona na małe kawałki i migdały drobno utuczone. 530 ml spirytusu rozcieńczyć 500 ml wody i zalać nim włożone do słoja surowce. Słój zakorkować, macerować 10-15 dni, codziennie mieszając zawartość słoja. Po skończonej maceracji zlać ciecz znad osadu i przefiltrować przez watę do butelki. Do nalewu kakaowego dolać spirytus o mocy 95ż i tak wzmocniony nalew wlać powoli, stale mieszając, do rozpuszczonego w gorącej, przegotowanej wodzie cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić likier do dojrzewania na 1-2 miesiące. Dłuższe dojrzewanie może zepsuć smak likieru.
Do sporządzenia likieru należy używać tylko najlepszego gatunku kakao. Likier kakaowy podaje sie zazwyczaj z deserami, w tym z rożnymi ciastami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin