Dynia po Śląsku
1 kg dyni (bez skóry i pestek) szklanka octu winnego 6-proc. szklanka wody 2 - 3 gałązki
estragonu lub rozmarynu 5 - 6 goździków kawałek cynamonu 5 dag cukru 1 dag soli
Pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucić na 3 - 4 minuty do lekko osolonego
wrzątku, wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć. Zagotować wodę z octem, solą,
cukrem, goździkami i cynamonem. Dynię włożyć do słoiczków, do każdego dodać kilka
listków świeżego estragonu lub rozmarynu, wlać gorącą zaprawę, zamknąć,
pasteryzować około 10 minut.
Dynia w imbirowej marynacie
4 kg dyni półtora litra octu z białego wina cytryna laska wanilii kawałek świeżego
korzenia imbiru 1,5 kg cukru 1 - 2 laski cynamonu łyżka goździków
Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować. Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200oC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.
Dynia marynowana II kompot z dyni
Ø Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ø Ocet 10% 1/2 szklanki
Ø Cukier 10 łyżeczek
Ø Sol 1 łyżeczka
Ø Woda 1 l.
Ø Goździki 8-10 szt.
Przeprowadzić obróbkę wstępna dyni i pokroić ja lekko skośnie kostki.Wode zagotować z cukrem, sola i goździkami i wrzucić do niej dynie. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok.10 minut.
daria275