Pikantna sałatka grzybiarzy
Składniki na 4 porcje:
1 kg świeżych grzybów
(maślaki, kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
2 cebule
łyżka oleju
po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
łyżeczka nasion kminku
sól
sos:
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kminku
pieprz
Cebule drobniutko posiekaj i skrop je olejem. Oczyszczone grzyby opłucz, po czym osącz je na sicie. Zagotuj osoloną wodę z kminkiem, do wrzącej wrzuć grzyby i gotuj je 10-12 minut. Gdy będą już gotowe odcedź je i ostudź.
Dokładnie utrzyj razem wszystkie składniki sosu i wstaw go do lodówki.
Pokrojone grzyby wymieszaj z cebulą i sosem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby sałatka "dojrzała".
Przed podaniem posyp ją koperkiem i szczypiorkiem.
Dessimo