Olla podrida - zgniły garnek
Składniki na 6 porcji:
30 dag grochu
3 marchewki
4 duże ziemniaki
2 brukwie
seler
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1/4 kury
po 25 dag chudej wołowiny i wieprzowiny
10 dag suchej kiełbasy
sól, pieprz
grzanki z bułki
Umyty groch namocz na noc. Obraną marchewkę, brukiew i ziemniaki pokrój w grubą kostkę, seler poprzecinaj na ćwiartki, mięso potnij na niewielkie kawałki, a cebulę w plasterki.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć cebulę, seler, odcedzony groch i mięso. Gotuj na małym ogniu około godziny, po czym dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki kiełbasę, ziemniaki, marchewkę i brukiew. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut, a następnie odkryj i lekko odparuj. Na talerzach umieść grzanki, wlej po łyżce wywaru, po czym wyłóż na nie potrawę.
Dessimo