Dietetyczne frykadelki
Składniki na 4 porcje:
40 dag mielonego wołowego mięsa
10 dag marynowanych buraczków
2 ogórki konserwowe
średnia cebula
kromka pieczywa tostowego
jajo
pół główki kapusty pekińskiej lub małej białej kapusty
2 łyżki oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka kminku
sól
biały pieprz
do dekoracji:
ogórki
buraczki i natka pietruszki
Pieczywo (najlepiej tostowe) drobno pokrusz. Na warzywnej tarce utrzyj buraczki i ogórki.
Teraz obierz i umyj cebulę i pokrój ją starannie w drobną kostkę.
Zagnieć mielone mięso z utartymi warzywami, cebulą, chlebem i jajkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, po czym uformuj z masy 8 małych kotlecików.
Następnie rozgrzej na taflowej patelni łyżkę oleju, smaż kotleciki na małym ogniu około 10 minut. Rozgrzej w garnku resztę oleju i duś kapustę z kminkiem 5 minut. Posyp solą i pieprzem.
Wyjmij kapustę i kotleciki na talerz. Teraz każdą porcję polej odrobiną kwaśnej śmietany, a także udekoruj buraczkami, plasterkami ogórka i natką pietruszki.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Dessimo