Dietetyczne frykadelki.rtf

(7 KB) Pobierz
Dietetyczne frykadelki

Dietetyczne frykadelki

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag mielonego wołowego mięsa

10 dag marynowanych buraczków

2 ogórki konserwowe

średnia cebula

kromka pieczywa tostowego

jajo

pół główki kapusty pekińskiej lub małej białej kapusty

2 łki oleju

4 łki kwaśnej śmietany

łeczka kminku

l

biały pieprz

do dekoracji:

ogórki

buraczki i natka pietruszki

 

Pieczywo (najlepiej tostowe) drobno pokrusz. Na warzywnej tarce utrzyj buraczki i ogórki.

Teraz obierz i umyj cebulę i pokrój ją starannie w drobną kostkę.

 

Zagnieć mielone mięso z utartymi warzywami, cebulą, chlebem i jajkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, po czym uformuj z masy 8 małych kotlecików.

 

Następnie rozgrzej na taflowej patelni ł oleju, smaż kotleciki na małym ogniu około 10 minut. Rozgrzej w garnku resztę oleju i duś kapustę z kminkiem 5 minut. Posyp solą i pieprzem.

 

Wyjmij kapustę i kotleciki na talerz. Teraz każ porcję polej odrobiną kwaśnej śmietany, a także udekoruj buraczkami, plasterkami ogórka i natką pietruszki.

 

Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin