Po więcej przepisów proszę się zgłaszać pod adres http://www.przepisy.fora.pl
Gofry z lodami
Składniki:
6 jajek,
10 dag cukru,
1 opakowanie owoców kandyzowanych,
10 dag mąki,
50 g mąki ziemniaczanej,
szczypta proszku do pieczenia,
20 dag konfitury morelowej,
500 ml lodów,
1 łyżeczka cynamonu,
60 dag moreli (z puszki),
250 ml sosu waniliowego (opcjonalnie)
wiórki czekoladowe,
siekane pistacje.
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody, następnie małymi porcjami dodawać cukier i całość ubić na puszysta masę. Owoce kandyzowane wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodawać na zmianę pianę z białek i mąkę z owocami. Wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry. Połowę gofrów posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą morelową. Lody (na przykład waniliowe) lekko rozmrozić, wymieszać z cynamonem i nałożyć na gofry.
Przykryć pozostałymi goframi. Gofry z nadzieniem schłodzić w zamrażalniku. Każdą porcję udekorować morelami, wiórkami czekoladowymi i siekanymi pistacjami.
Egzotyczne lody
Składniki
• 1 pudełko lodów śmietankowych
• 1 puszka pokrojonych ananasów
• 1 puszka pokrojonych brzoskwiń
• 1 banan
• 1 gałązka winogrona
• 1 Posypka cukrowa
Etapy przygotowania
1. Lody kroimy na małe kostki i wkładamy do miseczki. (po 3 w miseczce)
2. Winogrono i banany kroimy na malutką kosteczkę i dodajemy do lodów.
3. Po 1 łyżce ananasów i brzoskwiń dodajemy do lodów.
4. Mieszamy soki z puszki po ananasach i brzoskwiniach. Nastepnie polewamy gotowy sok na lody i posypujemy posypką cukrową.
Deser lodowy z granatu
1 granat
1 op. lodów waniliowych
2 cl Curacao
bita śmietana
Lody włożyć do salaterki, zalać Curacao. Przyozdobić bitą śmietaną i kuleczkami z granata.
Deser lodowy z bitą śmietaną
Produkty:
1 rolada lodowa 1000 ml (1l),
owoce - brzoskwinie, ananasy z syropu, kiwi, mandarynki,truskawki i inne ulubione
bita śmietana:
1/2l śmietany 30% Łaciatej
2 śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej wg uznania)
1 serek Danio waniliowy
do dekoracji:
kawałki owoców
tarta czekolada
rodzynki
krojone orzechy
wiśnie w likierze
kolorowe cukierki
różnego rodzaju sosy lub alkohol do polania
Sposób przygotowania:
Najpierw ubijamy bitą śmietanę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfiksami, na końcu gdy jest już dobrze ubita dodajemy serek homogenizowany waniliowy i jeszcze chwilę mieszamy. Polecam tak ubitą śmietanę również do innych deserów, np. do naleśników, gofrów, galaretek itp.; jest dużo smaczniejsza od tych w sprayu. Przygotowujemy owoce krojąc je w kawałki. Na talerzyki kroimy plaster rolady, koło niej wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżką bitą śmietanę i wg własnej fantazji układamy owoce i dekorujemy.
mirka030