desery.doc

(18 KB) Pobierz

Po więcej przepisów proszę się zgłaszać pod adres http://www.przepisy.fora.pl

 

 

Gofry z lodami

 

Składniki:

 

6 jajek,

10 dag cukru,

1 opakowanie owoców kandyzowanych,

10 dag mąki,

50 g mąki ziemniaczanej,

szczypta proszku do pieczenia,

20 dag konfitury morelowej,

500 ml lodów,

1 łyżeczka cynamonu,

60 dag moreli (z puszki),

250 ml sosu waniliowego (opcjonalnie)

wiórki czekoladowe,

siekane pistacje.

 

Wykonanie:

 

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody, następnie małymi porcjami dodawać cukier i całość ubić na puszysta masę. Owoce kandyzowane wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

 

Białka ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodawać na zmianę pianę z białek i mąkę z owocami. Wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry. Połowę gofrów posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą morelową. Lody (na przykład waniliowe) lekko rozmrozić, wymieszać z cynamonem i nałożyć na gofry.

 

Przykryć pozostałymi goframi. Gofry z nadzieniem schłodzić w zamrażalniku. Każdą porcję udekorować morelami, wiórkami czekoladowymi i siekanymi pistacjami.

 

 

Egzotyczne lody

 

Składniki

 

1 pudełko lodów śmietankowych

1 puszka pokrojonych ananasów

1 puszka pokrojonych brzoskwiń

1 banan

1 gałązka winogrona

1 Posypka cukrowa

 

Etapy przygotowania

 

1. Lody kroimy na małe kostki i wkładamy do miseczki. (po 3 w miseczce)

 

2. Winogrono i banany kroimy na malutką kosteczkę i dodajemy do lodów.

 

3. Po 1 łyżce ananasów i brzoskwiń dodajemy do lodów.

 

4.                   Mieszamy soki z puszki po ananasach i brzoskwiniach. Nastepnie polewamy gotowy sok na lody i posypujemy posypką cukrową.

 

 

 

Deser lodowy z granatu

 

Składniki:

 

1 granat

1 op. lodów waniliowych

2 cl Curacao

bita śmietana

 

Wykonanie:

 

Lody włożyć do salaterki, zalać Curacao. Przyozdobić bitą śmietaną i kuleczkami z granata.

 

 

Deser lodowy z bitą śmietaną

 

Produkty:

1 rolada lodowa 1000 ml (1l),

owoce - brzoskwinie, ananasy z syropu, kiwi, mandarynki,truskawki i inne ulubione

 

bita śmietana:

 

1/2l śmietany 30% Łaciatej

2 śmietany

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej wg uznania)

1 serek Danio waniliowy

 

do dekoracji:

 

kawałki owoców

tarta czekolada

rodzynki

krojone orzechy

wiśnie w likierze

kolorowe cukierki

różnego rodzaju sosy lub alkohol do polania

 

Sposób przygotowania:

 

Najpierw ubijamy bitą śmietanę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfiksami, na końcu gdy jest już dobrze ubita dodajemy serek homogenizowany waniliowy i jeszcze chwilę mieszamy. Polecam tak ubitą śmietanę również do innych deserów, np. do naleśników, gofrów, galaretek itp.; jest dużo smaczniejsza od tych w sprayu. Przygotowujemy owoce krojąc je w kawałki. Na talerzyki kroimy plaster rolady, koło niej wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżką bitą śmietanę i wg własnej fantazji układamy owoce i dekorujemy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin