Pizza florencka
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
2 łyżki oleju
2 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
szklanka wody
tłuszcz do formy
sól
wierzch:
3 cebule
3 pomidory
4 dag kaparów
4 łyżki oleju
12 dag żółtego sera ementalskiego
tymianek, bazylia
pieprz
Ciasto drożdżowe wyrób, po czym odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na półplasterki, a potem podsmaż na oleju. Pomidory sparz, dokładnie obierz ze skórki i pokrój na równe cząstki.
Wyrośnięte ciasto ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, ułóż na nim cebulę i pomidory, całość posyp opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Teraz polej resztą oleju. Pizzę piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut.
Dessimo