Pizza florencka.rtf

(6 KB) Pobierz
Pizza florencka

Pizza florencka

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

2 łki oleju

2 dag droży

1/3 szklanki mleka

szklanka wody

uszcz do formy

l

wierzch:

3 cebule

3 pomidory

4 dag kaparów

4 łki oleju

12 dag żółtego sera ementalskiego

tymianek, bazylia

pieprz

l

 

Ciasto drożowe wyrób, po czym odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na półplasterki, a potem podsmaż na oleju. Pomidory sparz, dokładnie obierz ze skórki i pokrój na równe cząstki.

 

Wyrośnięte ciasto ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, ułóż na nim cebulę i pomidory, całość posyp opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Teraz polej resztą oleju. Pizzę piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin