Zapiekanka z ryb i warzyw.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z ryb i warzyw

Zapiekanka z ryb i warzyw

 

Składniki:

25 dag filetów z halibuta

20 dag filetów z sandacza

8 paluszków z krabów surimi

2-3 łodygi selera naciowego

2 młode cebulki

mała cukinia

puszka kolb kukurydzy

olej

l

pieprz

marynata:

pół szklanki sosu sojowego

łka octu winnego

sok z cytryny

pół szklanki białego wina

po łeczce imbiru i cukru

 

Umyte i osuszone filety rybne pokrój w plasterki grubości około 1 cm, a paluszki z krabów na połówki. Włóż je do miski, posyp solą, pieprzem i wymieszaj. Rozczyń składniki marynaty, zalej nią ryby i wstaw do lodówki.

 

Osącz kukurydzę i pokrój ją na nieduże kawałki, natomiast cukinię i seler w plasterki, a cebulki - w półplasterki. Wszystko to wrzuć do miski z rybami i wymieszaj.

 

Cztery spore kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem i ułóż na nich przygotowane produkty, skrapiając je pozostałą marynatą i olejem. Lekko zagnij do góry brzegi folii i wraz z porcjami ryby umieść na ruszcie i piecz około 10 minut.

 

Danie to możesz podać z pieczywem i dipem jogurtowym z chrzanem lub koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin