Szwedzki przysmak.rtf

(8 KB) Pobierz
Szwedzki przysmak

Szwedzki przysmak

 

Składniki na 10 porcji:

ciasto:

4 szklanki mąki

10 dag masła

3/4 szklanki wody

5 dag droży

2 jaja

pół łeczki soli

nadzienie:

75 dag wieprzowiny (od szynki)

2 cebule

2 ząbki czosnku

30 dag pieczarek

Ziarenka Smaku WINIARY (1,5 łeczki)

15 dag ostrego żółtego sera

po pół papryki zielonej, czerwonej i żółtej

3/4 szklanki gęstej śmietany

łka mąki, olej

l

pieprz

ponadto:

5 dag ostrego żółtego sera

jajo

 

Masło rozpuść w garnuszku, trochę przestudź i wymieszaj z letnią wodą i drożami. W wysypanej na stolnicęce zrób zagłębienie, wlej w nie przygotowane droże, dodaj rozkłócone 2 jaja i sól. Zagnieć ciasto, dokładnie wyrób, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

 

Cebule drobno posiekaj i mięso pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż najpierw cebulę, a potem dorzucić mięso. Chwilę smaż, następnie podlej wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku, sól i pieprz, duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dołóż umyte i pokrojone pieczarki oraz papryki. Farsz zapraw mą rozprowadzoną śmietaną i wymieszaj ze startym serem, zagotuj i ostudzić.

 

aską blachę wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrąy placek grubości około 1 cm i przełóż na blachę. Na połowę placka wyłóż farsz i przykryj go drugą połową. Brzegi dokładnie zlep, karbując dekoracyjnie palcami. Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia, a przed włeniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 200°C około 25 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin