Ciasto orzechowe z ananasami.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:              

 

    * CIASTO ORZECHOWE

    * 2 szklanki (niepełne) mąki tortowej

    * 15 dag orzechów włoskich (łuskanych)

    * 2 łyżeczki sody

    * 100 ml soku z ananasa

    * 3 jajka

    * 5 plastrów ananasa

    * 14 łyżek cukru (1 niepełna szklanka)

      

    * MASA SEROWA

    * 50 dag serka homogenizowanego

    * 12,5 dag masła

    * 2 cukry waniliowe

    * 7 łyżek cukru

      

    * DEKORACJA

    * polewa czekoladowa

    * kilka orzechów włoskich

    * kawałki ananasa

 

Przepis na ciasto orzechowe:              

Żółtka oddzielić od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Następnie do piany dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę, posiekane orzechy, drobno pokrojone ananasy, sok i wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na masę serową:              

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tak aby uzyskać gładką masę.

Przekładanie ciasta:              

Na wystudzone ciasto orzechowe wyłożyć masę serową, polać polewą czekoladową i udekorować orzechami i kawałkami ananasa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin