Piernik herbaciany.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:              

 

    * CIASTO

    * 4 jajka

    * 1 szklanka cukru

    * 1 szklanka oleju

    * 1 szklanka miodu

    * 3 szklanki mąki

    * trochę w palcach przyprawy do piernika

    * 1 łyżeczka sody

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    * 4 łyżki herbaty

    * 

    * KREM

    * 1 szklanka mleka

    * 10 dag cukru

    * 1 łyżka mąki pszennej

    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    * 15 dag masła

    * 1 cukier waniliowy

    * 

    * DEKORACJA

    * 1 polewa czekoladowa

    * kostki czekolady do posypania

 

Przepis na ciasto:              

Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić.

 

Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

 

Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.

Przepis na krem:              

Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.

 

Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin