Sałatka ze szparagów z mozzarellą
Przygotowanie:Obrane szparagi pokroić ukośnie, na kawałki o długości ok. 8 cm, i ugotować – osobno – w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Białe szparagi gotować 15-20 minut, a zielone ok. 10 minut. Wyjąć i dokładnie osączyć. Zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Zrobić sos winegret: ocet wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem, bazylią i oliwą. Białe i zielone szparagi dekoracyjnie ułożyć na półmisku, posypać pomidorami, dodać mozzarellę i polać sosem winegret. Podawać z bagietką. Składniki:po 500g białych i zielonych szparagów, 4 średnie pomidory, 125g mozzarelli, 6 łyżek oliwy, sól, cukier, produkty Kamis: Młynek - pieprz czarny ziarnisty, 3 łyżki Octu winnego z białego wina, 1 łyżeczka Bazylii.
glajszmit