Sałatka ze szparagów z mozzarellą.doc

(25 KB) Pobierz
Sałatka ze szparagów z mozzarellą

Sałatka ze szparagów z mozzarellą



Przygotowanie:

Obrane szparagi pokroić ukośnie, na kawałki o długości ok. 8 cm, i ugotować – osobno – w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Białe szparagi gotować 15-20 minut, a zielone ok. 10 minut. Wyjąć i dokładnie osączyć. Zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Zrobić sos winegret: ocet wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem, bazylią i oliwą. Białe i zielone szparagi dekoracyjnie ułożyć na półmisku, posypać pomidorami, dodać mozzarellę i polać sosem winegret. Podawać z bagietką.

Składniki:

po 500g białych i zielonych szparagów,
4 średnie pomidory,
125g mozzarelli,
6 łyżek oliwy,
sól,
cukier,
produkty Kamis: Młynek - pieprz czarny ziarnisty,
3 łyżki Octu winnego z białego wina,
1 łyżeczka Bazylii.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin