Kapusta z kiełbasą i jabłkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Kapusta z kie³bas¹ i jab³kami

Kapusta z kiełbasą i jabłkami

 

Składniki:

40 dag kwaszonej kapusty

3-4 kwaskowate jabłka

3-4 ziemniaki

3 cebule

40 dag kiełbasy toruńskiej lub podobnej

4-5 szklanek Rosołu wołowego WINIARY (2 kostki)

łka jagód jałowca

3-4 łki cukru

2 łki smalcu

2 łki majeranku

l

pieprz

 

Smalec mocno rozgrzej w dużym rondlu, włóż pokrojoną w krążki cebulę i rozgniecione jagody jałowca, potem wsyp cukier i smaż, mieszając, aż zacznie robić się karmel.

 

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i zalej gorącym rosołem. Chwilę pogotuj, po czym dołóż kwaszoną kapustę -wszystko razem gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 25 minut.

 

Obrane jabłka pokrój na cząstki (gniazda nasienne usuń), a kiełbasę - w dość grube plastry.

Jabłka i kiełbasę włóż do kapusty z ziemniakami, dokładnie wymieszaj, dodaj karmel z cebulą i jałowcem, całość gotuj 10 minut, cały czas mieszając.

 

Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin