Kukurydza z wody.rtf

(6 KB) Pobierz
Kukurydza z wody

Kukurydza z wody

 

Składniki:

8 kaczanów młodej kukurydzy 

(około 1,5 kg)

l

cukier

10 dag masła

 

Kaczany kukurydzy oczyść i opłucz, zalej wrzą wodą z dodatkiem soli i cukru, a następnie ugotuj. Miękkie kaczany odcedź i natychmiast podawaj z surowym masłem i solą.

 

albo:

3 kolby kukurydzy

(mogą być mrożone)

trochę masła

l

 

Kolby kukurydzy przełam na pół - będzie szybciej i łatwiej niż wszelkie próby przekrawania ich.

 

Możesz gotować tradycyjnie, w garnku pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 10-12 minut. Podawaj posmarowane masłem i posolone do smaku.

 

Możesz też przygotować kolby kukurydzy na grillu - posmaruj je masłem, posól, owiń folią aluminiową i piec na grillu około 45 minut, co jakiś czas obracaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin