Mus z białej czekolady.rtf

(6 KB) Pobierz
Mus z bia³ej czekolady

Mus z białej czekolady 

 

Składniki:

5 żółtek

5 białek 

200 g białej czekolady

150 g cukru

5 dl bitej śmietany

4 g rozpuszczonej żelatyny

 

Żółtka ubij dokładnie na jednolitą masę z 50 g cukru. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z gorą wodą). Uważaj jednak: jeżeli nie możesz utrzymać rozgrzanej miski z czekoladą, to oznacza, że woda jest za gorąca.

 

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodawaj masę utartą z żółtek i cukru oraz ubitą śmietanę z żelatyną. Dodaj żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody!) i cały czas mieszaj.

 

Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj je stopniowo do masy z żółtek, czekolady i śmietany, delikatnie mieszając, aż powstanie puszysty mus.  

 

Mus jest jużciwie gotowy. Przelej do kieliszka i odstaw na 6 godzin do lodówki. Doskonały deser na każ porę roku!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin