Pieczona tarta z grzybami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczona tarta z grzybami

Pieczona tarta z grzybami 

 

Składniki na 10 porcji:

5 łeczek masła do gotowania

75 dag grzybów (Champignons de Paris)

1/3 szklanki białego wina

4 łeczki wyciśniętego soku z cytryny

5 łek białego roux

1/3 szklanki śmietany 28-proc.

l

pieprz

1 dag świeżej natki pietruszki

pieczywo tostowe

 

Pokrojone w plasterki grzyby usmaż na maśle. Dodaj do nich sok z cytryny, wino i sól. Doprowadź do wrzenia i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odlej płyn (nie pozwól, aby grzyby wystygły).

 

Do płynu dolej białe roux i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu mniej więcej przez 10 minut. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i grzyby. Przypraw do smaku.

W naczyniu poukładaj pieczywo tostowe i polej sosem. Teraz możesz już podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin