Curry z ryby.rtf

(6 KB) Pobierz
Curry z ryby

Curry z ryby

 

Składniki:

50 dag filetów z ryby (dorsz, sum, karmazyn)

duża cebula

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 łki masła

3 pomidory

2-3 łeczki przyprawy curry

cukier

l

ponadto:

ryż na sypko lub makaron i zielona sałata mieszana

 

Nastaw ryż (makaron ugotujesz w trakcie smażenia ryby). Filety pokrój na trzycentymetrowe paski i posyp 2 łeczkami przyprawy curry. Obierz też i posiekaj cebulę, a pomidory sparz i po zdjęciu skórki także posiekaj.

 

W rondlu rozgrzej po łce oliwy (oleju) i masła, zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj pomidory. Smaż razem 2 minuty.

 

Na reszcie gorącego tłuszczu usmaż rybę. Gdy już ładnie się zrumieni (na dość silnym ogniu), przełóż do rondla z warzywami, posyp solą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę z sosem winegret.

 

Przed podaniem sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw łeczką curry.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin