Curry z ryby
Składniki:
50 dag filetów z ryby (dorsz, sum, karmazyn)
duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 łyżki masła
3 pomidory
2-3 łyżeczki przyprawy curry
cukier
sól
ponadto:
ryż na sypko lub makaron i zielona sałata mieszana
Nastaw ryż (makaron ugotujesz w trakcie smażenia ryby). Filety pokrój na trzycentymetrowe paski i posyp 2 łyżeczkami przyprawy curry. Obierz też i posiekaj cebulę, a pomidory sparz i po zdjęciu skórki także posiekaj.
W rondlu rozgrzej po łyżce oliwy (oleju) i masła, zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj pomidory. Smaż razem 2 minuty.
Na reszcie gorącego tłuszczu usmaż rybę. Gdy już ładnie się zrumieni (na dość silnym ogniu), przełóż ją do rondla z warzywami, posyp solą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę z sosem winegret.
Przed podaniem sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw łyżeczką curry.
Dessimo