Kolorowa galaretka.rtf

(6 KB) Pobierz
Kolorowa galaretka

Kolorowa galaretka

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki wywaru z ryby

łka Żelatyny WINIARY

łka soku z cytryny

obrane mięso z ogonów i łw ryby

4 jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo

pół czerwonej i żółtej papryki

2 łki posiekanego koperku

do dekoracji:

plasterki cytryny

 

Zagotuj wywar z sokiem z cytryny, wymieszaj go z żelatyną i zostaw do przestygnięcia. Wsyp koperek i całość zamieszaj. Obrane jajeczka pokrój na ćwiartki. Papryki wrzuć do wrzątku na 3-4 minuty, odcedź, po czym przelej je zimną wodą. Obierz je ze skórki i pokój w cienkie paski.

 

Do małych salaterek wlej na dno trochę przestudzonego wywaru, ułóż jajeczka. Kiedy zastygną, wlej kolejną porcję wywaru i układaj warstwami mięso z ryby oraz pokrojoną paprykę. Całość zalej resztą wywaru i poczekaj aż zastygnie.

 

Galaretka będzie się świetnie prezentować, jeśli udekorujesz ją plasterkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin