Łosoś w jarzynach.rtf

(7 KB) Pobierz
£osoœ w jarzynach

Łosoś w jarzynach

 

Składniki na 4 porcje:

4 dzwonka łososia (80 dag)

2 duże cebule

średnia marchewka

mała pietruszka

seler

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

żółtko

2 łki masła

łka mąki pszennej

estragon

cukier, sól

do dekoracji:

2 gałązki natki pietruszki

 

Rybę umyj, osącz, posól i odstaw na 30  minut do lodówki. Obrane i umyte cebule potnij w piórka, a umyte i oczyszczone marchewkę, seler oraz pietruszkę - w cienkie słupki.

 

Umieść warzywa z rondlu wysmarowanym 1 ł masła, na wierzchu ułóż rybę i całość zalej bulionem warzywnym, posyp estragonem, wstaw do gotowania na przez 20 minut na małym ogniu. Teraz zrób zasmaż: stop na patelni resztę masła, dodaj mą i energicznie je wymieszaj.

 

Odlej wywar z ugotowanej w warzywach ryby, a gdy wystygnie - rozprowadź nim zasmaż, dopraw ją solą i cukrem i po 10 minutach gotowania zestaw z ognia i lekko ostudź. Otrzymany sos wymieszaj z żółtkiem i podgrzej.

 

Rybę z warzywami wyłóż na półmisek, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin