Mintaj na słodko.rtf

(7 KB) Pobierz
Mintaj na s³odko

Mintaj na słodko

 

Składniki:

1 kg filetów z mintaja lub morszczuka

1 l mleka

5 dag rodzynek

łka masła

szalotka lub dymka

łka miodu

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

3 cytryny

niepełna szklanka śmietanki

l

pieprz

 

Do świeżo zagotowanego i zestawionego z ognia, jeszcze gorącego mleka włóż na 3 minuty opłukaną rybę, a następnie odcedź i pokrój na spore kawałki.

 

wnież rodzynki namocz na 10 minut w gorącej wodzie. Wyszoruj dokładnie cytryny i z dwóch wyciśnij sok, a trzecią pokrój w plasterki. Obierz i posiekaj szalotkę.

 

Wino i sok z cytryny podgrzej w garnku i odstaw. Na dużej patelni (na małym ogniu) podsmaż na maśle szalotkę, dodając miód i rodzynki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wlej wino, sok z cytryny, wrzuć plasterki cytryny i chwilę pogotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kawałki ryby i przypraw całość solą i pieprzem. Po 10 minutach duszenia odcedź rybę, plasterki cytryny i rodzynki, i poukładaj je ładnie na półmisku. Sos wymieszaj ze śmietanką, ubij trzepaczką i polej nim rybę.

 

Podawaj z ryżem na sypko oraz z surówką z marchewki, jabłka i chrzanu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin