Morszczuk w sosie zielonym.rtf

(6 KB) Pobierz
Morszczuk w sosie zielonym

Morszczuk w sosie zielonym

 

Składniki:

80 dag filetów z morszczuka

szklanka posiekanego koperku

po łeczce posiekanych zielonych listków:

kolendry, estragonu, bazylii i mięty

(lub po ćwierć łeczki ziół suszonych)

łeczka cukru

3 cebule

2-3 ząbki czosnku

sok i skórka otarta z cytryny

szczypta szafranu

łka masła

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

 

W płaskim rondlu stop masło, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie włóż filety, skrop je sokiem z cytryny, zalej winem, a na koniec posyp skórką otartą z cytryny, szafranem, ziołami i cukrem. Po przykryciu duś na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec posyp posiekanym koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin