Mus z łososia.rtf

(7 KB) Pobierz
Mus z ³ososia

Mus z łososia

 

Składniki na 6 porcji:

mięso z 2 łw łososia

pół szklanki wywaru z łososia

3 łeczki Żelatyny WINIARY

pół szklanki gęstej śmietany

pół szklanki Majonezu dekoracyjnego WINIARY

sok i skórka otarta z połowy cytryny

mała cebula

3 łki drobno posiekanego szczypiorku

szczypta cukru pudru

koperek

l

biały pieprz

do dekoracji:

ogórek lub cytryna

 

Rozpuść żelatynę w gorącym wywarze z łososia, dokładnie wymieszaj, lekko podgrzej i przestu. Mięso zmiksuj ze śmietaną, natomiast majonez utrzyj z solą, cukrem, pieprzem, startą cebulą, sokiem i skórką z cytryny. Połącz z przestudzoną żelatyną, szczypiorkiem i zmiksowanym łososiem i dokładnie wymieszaj.

 

Wlej mus do schłodzonej salaterki lub małych salaterek i wstaw do lodówki. Gdy zastygnie, wyjmij na półmisek, udekoruj koperkiem, plasterkami ogórka lub cytryny.

 

Następnym razem zamiast cebuli i szczypiorku dodaj starty chrzan lub ł kaparów albo 2-3 łki posiekanego koperku. Ta wersja też jest pyszna!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin