Sałatka babci
Składniki na 8 porcji:
dynia (ok. 1 kg)
1/2 kg cukinii
5 czerwonych papryk
pół szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
łyżeczka imbiru
10 dag pestek dyni
kilka gałązek koperku
8 łyżek oleju
sól
pieprz
Cukinię pokrój w słupki i posól, po czym odstaw na 20 minut.
Miąższ dyni pokrój w słupki i włóż na minutę do osolonego wrzątku, osącz. Teraz umyj papryki, oczyść je z pestek i pokrój w paski.
Ocet zagotuj z cukrem, pieprzem i imbirem. Cukinię, dynię i papryki zalej w misce octem, następnie odstaw na 30 minut.
Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, ostudź. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
Pestki, koperek i olej dodaj do sałatki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dessimo