Sałatka francuska.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka francuska

Sałatka francuska

 

Składniki na 6 porcji:

duża żółta, pomarańczowa, zielona, czerwona i fioletowa papryka

4-5 mięsistych pomidorów

4-5 jaj ugotowanych na twardo

2 korzenne filety śledziowe

2 łki wydrylowanych oliwek

sos:

3-4 ząbki czosnku

pół szklanki oliwy

3-4 łki soku z cytryny lub octu winnego 

po łce posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku

cukier, sól, pieprz

 

Roztarty z solą czosnek utrzyj z pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą, a po wymieszaniu go dodatkowo z zieloną pietruszką i szczypiorkiem przykryj i odstaw do schłodzenia.

 

Umyte i osuszone papryki włóż na kilka minut do gorącego piekarnika, po czym obierz, poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokj w grube paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w plastry, natomiast filety śledziowe - w cienkie paski, a jajka w plasterki.

 

Okrąy półmisek wyłóż plastrami pomidora, na nich dekoracyjnie porozrzucaj różnokolorowe paski papryki, całość polej sosem, a na papryce umieść plasterki jajek. Wierzch udekoruj oliwkami i paskami śledzi, znów polej sosem i wstaw na 30-40 minut do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin