Sałatka imieninowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Sa³atka imieninowa

Sałatka imieninowa

 

Składniki:

duży seler

30 dag chudej szynki

duża pomarańcza

2 brzoskwinie

2 twarde gruszki

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łki posiekanych migdałów

łka czerwonego wytrawnego wina

łka przecieru z żurawin

sok z cytryny

mandarynka

kilka połówek orzechów włoskich

kilka gałązek koperku

sos:

3 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

sok i otarta skórka z połowy cytryny

łeczka ostrej musztardy

łka kwaśnej, stej śmietany

l, pieprz

szczypta cukru

 

Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryj naczynie i odstaw do lekkiego schłodzenia.

 

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Podobnie w kostkę pokrój obraną pomarańczę, usuwając z niej pestki.

 

Wino wymieszaj z przecierem z żurawin. Połącz gruszki z pomarańczą i brzoskwiniami, następnie zalej winem z żurawinami, przykryj i wstaw do lodówki.

 

Dokładnie umyty seler wrzuć do lekko osolonego wrzątku, obgotuj w ciągu 5-7 minut, osącz, dopiero teraz obierz, po czym pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Teraz połącz go z pokrojoną w paseczki szynką, posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie energicznie wymieszaj z mocno schłodzonymi owocami i sosem. Całość przykryj i odstaw do schłodzenia.

 

Tuż przed zaprezentowaniem sałatki solenizantowi, ozdób ją cząsteczkami mandarynki, połówkami orzechów i gałązkami koperku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin