Sos pietruszkowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Sos pietruszkowy

Sos pietruszkowy

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki beszamelu

(przygotowanego z Bulionem warzywnym w płynie WINIARY)

2 pęczki natki pietruszki

2 żółtka

pół szklanki białego wytrawnego wina

sok z połowy cytryny

cukier

l

biały pieprz

 

Najpierw przygotuj beszamel - 2 łki masła roztop, następnie dodaj mą i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj, wsyp do gorącego sosu i, mieszając, zagotuj na małym ogniu. Następnie wlej wino i sok z cytryny, zamieszaj i zestaw z ognia.

 

Żółtka rozbełtaj, rozprowadź niewielką ilością sosu i dopiero wtedy połącz z pozostałym beszamelem, przypraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

Sos podawaj do mięs, ryb i kotletów warzywnych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin