Sos portugalski.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos portugalski

Sos portugalski

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka Majonezu dekoracyjnego WINIARY

cebula

3 ząbki czosnku

łka oliwy

2 pomidory

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

zioła prowansalskie

po łce posiekanego koperku i natki pietruszki

cukier

l

pieprz

 

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie (ale nie rumień!). Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, miąższ pokrój i dodaj do cebuli wraz z winem, ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem.

 

Wszystkie składniki duś do miękkości, potem przetrzyj przez sito i odstaw w chłodne miejsce. Oziębiony przecier połącz z majonezem i zieleniną.

 

Sos podawaj do zimnej pieczeni oraz wędlin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin