Tarta z kiwi.rtf

(7 KB) Pobierz
Tarta z kiwi

Tarta z kiwi

 

Składniki:

3 owoce kiwi

łka margaryny

ciasto:

20 dag mąki

15 dag masła

3 łki cukru pudru

jajo

krem:

2 żółtka

2 łki cukru

2 czubate łeczki mąki

pełna szklanka śmietanki  18-proc. (z kartonika)

Cukier wanilinowy WINIARY

 

wymieszaj z cukrem pudrem i posiekanym masłem, szybko połącz składniki, by powstały małe grudki przypominające buł tartą. Dodaj roztrzepane widelcem jajo, a ciasto zagnieć. Włóż je na 30 minut do lodówki.

 

Piekarnik nagrzej do 220°C. Formę do tarty posmaruj margaryną. Teraz rozwałkuj ciasto na okrąy placek, włóż do przygotowanej foremki, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (górna półka). Gdy się zrumieni, wyjmij je z piekarnika i ostudź.

 

Następnie przygotuj krem: do rondelka wlej śmietankę, dodaj mą, żółtka, cukier i cukier wanilinowy, a całość ubij ręcznym mikserem. Rondelek postaw na ogniu i, stale mieszając, zagotuj krem. Po chwili zmniejsz płomień i gotuj, póki nie zgęstnieje. Szybko go wystudź w zimnej wodzie i wylej na upieczony spód. Na koniec nakryj go cienką folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się twardej skórki.

 

Tuż przed podaniem obierz kiwi, pokrój w plastry, ułóż fantazyjnie na kremie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin