Kapusta kwaszona z grzybami zasmażana.rtf

(6 KB) Pobierz
Kapusta kwaszona z grzybami zasma¿ana

Kapusta kwaszona z grzybami zasmażana

 

Składniki:

50 dag kiszonej kapusty

2 dag suszonych grzybów (podgrzybki, pieczarki, borowiki)

2 łki masła

łka oliwy z oliwek

2 łki mąki

cebula

liść laurowy

l, czarny pieprz

 

Kapustę posiekaj, włóż do garnka, dodaj liść laurowy, wlej szklankę gorącej wody i zagotuj. Grzyby umyj w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem, po czym nakryj, zostaw na 15 minut do spęcznienia. Następnie wyjmij, drobno pokrój i dodaj do kapusty wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj kapustę pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż kapusta i grzyby bę miękkie.

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni smaż cebulę na łce oliwy, aż się zrumieni. Dodaj pozostały tłuszcz i na gorący wsyp mą; smaż, stale mieszając, 2-3 minuty, ostudź. Przełóż zasmaż do kapusty i, mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj z ziemniakami i sznyclami grzybowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin