Kotlety z fasoli
Składniki:
40 dag białej fasoli
cebula
2 jaja
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
bułka tarta do obtaczania
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Fasolę umyj na sicie, włóż do garnka i zalej na noc gorącą wodą. Następnego dnia odcedź, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania fasolę osól, po czym odcedź i zmiel.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i mieszając smaż cebulę, aż zacznie się rumienić. Potem wlej pozostałą oliwę, wymieszaj, ostudź. Fasolę połącz z cebulą, tłuszczem, jajami i szczypiorkiem, dopraw solą, pieprzem do smaku. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z surówką oraz sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Dessimo