Kielbasa cieszynska Skladniki: Jelita Lopatka lub karczek 2 kg Slonina 20 dag Poledwica barania 1 kg Saletra 4 gr Sol 7 dag Czosnek 2-3 zabki Pieprz mielony 1 plaska lyzeczka Papryka mielona 1 \ 2 lyzeczki Kolendra 1\2 lyzeczki Ziele angielskie 5-7 ziarenek Jalowiec 5-7 ziarenek Majeranek 1\2 lyzeczki Przepis: Mieso wyluzowac z kosci,pokroic w kostke wielkosci ok.2 cm,poledwice w kostke ok. 1cm,a slonine w bardzo drobna kostke.Calosc wymieszac z sola ,saletra,roztartym czosnkiem z odrobina soli i pozostalymi przyprawami.Mas e dokladnie wyrobic,wlozyc do kamiennego garnka i ubic mocno reka lub drewnianym tluczkiem.Pozostawic w chlodnym miejscu,najlepiej w piwnicy na ok.24 godziny.Nstepnego dnia do masy wlac 1\2 szklanki przegotowanej wystudzonej wody,wymieszac dokladnie i sc isle nadziewajac nia jelita,aby nie pozostawac miedzy kawalkami miesa powietrza.Po napelnieniu konce jelit zwiazac nitka ,a jelito nakluc w kilku miejscach igla i rekami przewalkowac kielbase,aby odezsla reszta powietrza.Ponownie scisnac nadzienie w jeli cie i scislej zwiazac nitka.Kielbase wedzic krotko w goracym dymie,tak aby sie lekko podpiekla.Po uwedzeniu wlozyc do garnka z wrzaca woda i ogrzewac,nie dopuszczajac do wrzenia,przez ok 1\2 godziny.Po ugotowaniu wyjac,usunac z powierzchni tluszcz i prze chowywac na wiszaco w bardzo chlodnym miejscu.
Dessimo